Fotografia dels assistents a la II edició del Smart Citizen Congress

Els investigadors experts en ciutats del futur procedents d’Oxford o Cambridge es reuneixen a València i exposen els seus reptes urbans

12 de desembre de 2023
CATEGORIA:
Labs i Makers
Missions València 2030
Participació i inclusió
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La II edició del Smart Citizen Congress connecta als principals professionals d’aquesta àrea amb els tècnics que integren les institucions de govern, una trobada ideada per a implementar les totes les tesis extretes durant el mateix
  • La jornada, organitzada per BIOHUB VLC i Las Naves, s’estructura entorn de 10 desafiaments que tenen com a principal objectiu millorar la qualitat de vida dels ciutadans a través d’una Smart City més competitiva i sostenible
  • A més de comptar amb ponents procedents de les universitats més rellevants a nivell mundial, entitats com el Club d’Empreses Responsables o Sostenibles, la plataforma Empantallados o el prestigiós centre d’investigació neerlandés Waag Future Lab també participen en l’esdeveniment

Connectar als principals experts i investigadors en Smart Cities a nivell internacional amb responsables de les institucions de govern de ciutats intel·ligents, de manera que els municipis immersos en aquest procés siguen capaços de millorar la vida dels seus ciutadans i ser més competitius i sostenibles. Amb aquest objectiu se celebrarà el 13 i el 14 de desembre a València la segona edició del Smart Citizen Congress, un esdeveniment organitzat per BIOHUB vlc i Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València.

Concretament, els ponents abordaran solucions específiques per a una sèrie de reptes urbans que s’estructuraran a partir de 10 desafiaments. Abans de començar a desenvolupar aquests reptes, la regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, serà l’encarregada d’inaugurar l’esdeveniment al costat del CEO de The Hub i director corporatiu de BIOHUB VLC, Fernando Ibáñez. Després d’aquesta benvinguda, la primera ponència a càrrec de la directora del Waag’s Smart Citizens Lab, Imme Ruarus, posarà sobre la taula l’enfocament que marcarà tot el congrés. Precisament aquesta àrea del centre d’investigació Waag Futurelab d’Amsterdam treballa en l’ús de la tecnologia per part dels ciutadans per a apropiar-se del seu entorn vital, així com en les noves formes de col·laboració entre el Govern i el ciutadà.

La regidora Llobet ha volgut destacar que “aquests desafiaments tenen com a principal objectiu millorar la qualitat de vida dels ciutadans a través d’una Smart City més competitiva i sostenible. Precisament eixe és l’objectiu que busquem el nou equip de govern de l’Ajuntament de València. Que la tecnologia siga un mitjà, mai una fi, per a millorar la vida de les persones i la del nostre planeta. Eixe futur verd i digital guia el nostre dia a dia i creiem que és clau per a poder afrontar amb èxit la nostra Missió Climàtica”.

El primer repte humà que s’abordarà en el congrés fa referència a la tecnologia i implicació ciutadana enfront de l’emergència climàtica. Per a desenvolupar aquest desafiament, el tècnic de Projectes Ambientals de València Clima i Energia, Andreu Escrivà; i el tècnic d’innovació social, Javier Ibáñez posaran en comú la seua especialitat professional en un debat que moderarà el responsable de comunicació i màrqueting en la Fundació Parc Científic UV i periodista científica, Kristin Suleng. Just a continuació, la CEO i fundadora de l’entitat suïssa JP Mobility Solutions, Jana Plasenka, traslladarà als assistents la seua experiència en gestió de mobilitat intel·ligent i elèctrica en nuclis urbans.

Amb el tercer desafiament de la primera jornada arribarà l’hora de parlar de l’addicció tecnològica, un problema generalitzat i que s’abordarà en el Smart Citizen Congress visibilitzant accions que suposen una solució directa a aquest. Per a explicar aquestes alternatives, la responsable de comunicació i desenvolupament en Empantallados, Elena Martínez; i la pediatra i impulsora a València del moviment Adolescència Sense Mòbil, Úrsula Maraguat, detallaran el treball que exerceixen les seues respectives associacions amb les joves generacions que pateixen especialment aquesta addicció.

Un dels eixos clau dins de la configuració urbana de les ciutats del futur és la deslocalització laboral. Precisament per això, el quart repte de la jornada, que abordarà la forma en la qual s’ha de desenvolupar aquesta tendència, comptarà amb la visió de tres experts amb veu autoritzada, com són el director regional d’Adecco, Víctor Manuel Tatay; el director d’inversions i negoci immobiliari en Grup Valgime, Vicente de Juan; i la directora de màrqueting de Sesame, Leticia Gonzalbez.

Com no podia ser d’una altra forma en un fòrum com aquest, la ciberseguretat també serà protagonista. A més, ho serà de la mà d’un dels centres d’investigació sobre ciberseguretat més importants del món. Concretament, donarà la seua visió el Director of Daylight at the Center for Long-Term Cybersecurity de la Universitat de Berkley, Nick Merrill. I, de grans tendències que afecten les ciutats intel·ligents de manera global, a un repte marcat per la sostenibilitat i la innovació per al ciutadà valencià. Una xarrada especialment lligada a la Capitalitat Verda Europea València 2024 i en la qual participaran el director general d’aquest projecte, Antonio García Celda; la directora de projectes de AVASEN, Mariola Guarinos; el CEO, cofundador i director executiu de Green Urban Data, Alejandro Carbonell; i la directora de Transformació en Hidraqua, Cristina Baixauli.

La segona jornada arrancarà amb el seté desafiament, que es desenvoluparà a través d’una ponència impartida per Rahmat Poudineh, investigador sènior d’un centre de referència a nivell mundial pel que fa a innovació energètica com és l’Oxford Institute Energy Studies. Es tracta d’un expert especialitzat en l’aplicació directa en temes socials que centrarà el seu discurs en la forma en la qual es pot capacitar al consumidor perquè puga dur a terme un consum energètic que vaja en línia amb la descarbonització.

Pel que respecta al repte que abordarà les claus en matèria de bretxa digital, es desenvoluparà d’una forma especialment pràctica, ja que els dos professionals encarregats d’impartir-lo treballen en el seu dia a dia amb les persones que pateixen aquesta tendència en el seu dia a dia. Destaca la presència de l’impulsor de la icònica campanya “Soc major, no idiota”, Carlos Sant Joan, que li ha donat una màxima visibilitat a tot el que implica la problemàtica de la bretxa digital. I des d’una perspectiva especialment tècnica i autoritzada, la responsable del segment de Persones Jubilades en Caixa Popular, Mónica Arego, posarà el focus sobre els eixos específics en els quals cal treballar per a avançar en aquesta matèria.

Els dos últims reptes del Smart Citizen Congress arriben a càrrec de dos centres d’investigació integrats en universitats angleses de màxima rellevància com són Cambridge i Coventry University. En primer lloc, la directora del Cambridge Centre for Smart Infraestructure and Construction, Jennifer Schooling, que a més ostenta una condecoració exclusiva del govern britànic (Order British Empire) per a persones destacades en l’àmbit científic, traslladarà tota la seua experiència en l’àmbit de bessons digitals, sensorización i transformació d’infraestructures a nivell global mitjançant informació intel·ligent. I per a tancar tots aquests desafiaments, l’última ponència la impartirà la Director of Research Development & Innovation de Coventry, Sinead Ouillon, que, tornant a una perspectiva més global, dibuixarà un escenari que implicarà una transició cap a la circularitat impulsada pels ciutadans.

Més enllà de l’impacte humà d’aquesta última ponència, serà aquest protagonisme del ciutadà el que destaque en una jornada patrocinada per Caixa Popular, Hidraqua i Adecco. Tal com han destacat els propis organitzadors en referir-se a aquest esdeveniment, “no es tracta de parlar de tecnologia, sinó de persones i de la forma en la qual ens afecten i afectaran les solucions implementades en les noves ciutats”.

COMPARTEIX:
TW - FB