València Innovation Capital presenta el Living Lab València del projecte europeu Soilutions

3 de juliol de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • València Innovation Capital, en el marc del projecte europeu Soilutions, ha organitzat la presentació i la primera trobada del Living Lab València sota el títol “Millora de la qualitat del sòl i economia circular”.
  • L’esdeveniment, celebrat en les instal·lacions de Las Naves, ha reunit socis del projecte, representants institucionals i experts del sector agroalimentari per a donar a conéixer aquesta iniciativa pionera que busca desenvolupar solucions innovadores i sostenibles per a la gestió del sòl.
  • Veure fotos de la sessió ací

La ciutat de València, que enguany ostenta el reconeixement de Capital Verda Europea 2024, és l’escenari del projecte europeu Soilutions que té com a objectiu principal la implementació de milloradors del sòl elaborats a partir de residus orgànics. Aquesta iniciativa cerca abordar la doble problemàtica de la degradació del sòl i la generació de residus orgànics, promovent així un model d’economia circular en el sector agroalimentari.

Durant la trobada, els assistents han pogut conéixer detalladament els materials amb els quals es desenvoluparan els milloradors del sòl, així com les tècniques de producció de fertilitzants circulars.

A més, s’han desenvolupat dinàmiques de caràcter social per a fomentar la col·laboració entre els diferents actors implicats en el projecte i diverses xarres xarrades tècniques per part de Nuresys, Entomos i SAV.

Els tècnics d’I+ D Agro, Miguel Arraiz i Lola Vicente-Almazán han destacat la importància d’aquesta primera trobada per al desenvolupament del Living Lab València ja que ha servit per a donar a conéixer els materials amb els quals es desenvoluparan els milloradors del sòl, subratllant la millora del sòl com una mesura clau per a augmentar la resiliència del territori i adaptar-se als impactes del canvi climàtic.

Entre altres factors, la salut del sòl és un factor fonamental per a la resiliència del territori, ja que un sòl sa i fèrtil és capaç de retindre millor l’aigua, la qual cosa és especialment important en zones amb clima àrid o semiàrid, millorar la capacitat del sòl com a embornal de carboni o fomentar la millora de la qualitat dels cultius.

Pròxims passos

El pròxim esdeveniment del Living Lab València està previst per a octubre i comptarà amb la participació directa d’agricultors interessats a provar aquestes solucions tècniques en els seus terrenys. D’aquesta manera, s’espera que el projecte genere un impacte real en el sector agroalimentari valencià, contribuint a la millora de la qualitat del sòl i la reducció de l’impacte ambiental de l’activitat agrícola.

Aquest Living Lab del projecte Soilutions se suma als ja existents a Múrcia i Flandes, generant una xarxa de networking europea per a la transferència tecnològica de productes que milloren la nostra agricultura.

COMPARTEIX:
TW - FB