Grup de persones a una de les activitats per a la recuperació de la memòria històrica del Mercat de Sant Pere Nolasc

Un mercat d’intercanvi i una instal·lació fotogràfica recuperen la memòria del mercat Sant Pere Nolasc de la Saïdia 

15 de juny de 2023
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

/ El projecte “Mercat Sant Pere Nolasc, un mercat viu” forma part de LABi del Màster de Fotografia de la UPV en col·laboració amb el laboratori Futur·lab de Las Naves

/ El dissabte 17 de juny a les 10 hores s’inaugura la intervenció artística, que comptarà amb un mercat d’intercanvi on els veïns podran adquirir fruites i verdures de proximitat

/ RecIArte i Immobiliària Climàtica són els altres projectes de LABi en els quals col·labora Futur·lab i que conjuminen creativitat i conscienciació sobre el Canvi Climàtic

El laboratori Futur·lab de Las Naves col·labora amb el Màster de Fotografia de la Universitat Politècnica de València a través de LABi, consistent en una programació cultural centrada en la imatge i basada en esdeveniments, activitats i tallers entorn de l’eix temàtic del Canvi Climàtic. Una de les característiques de LABi és que la programació és dissenyada, proposta i executada íntegrament pels alumnes del Màster en Fotografia, guiats pel professorat de la UPV i personal del Centre d’Innovació Las Naves.

Tres han sigut els projectes seleccionats i que s’han anat desenvolupant al llarg dels últims mesos: RecIArte, concurs fotogràfic que suma la presa de fotografies de fem reciclat a l’edició a través de programes d’Intel·ligència Artificial; Immobiliària Climàtica, recreació d’una immobiliària fictícia que ofereix espais i immobles públics i privats de València a un preu molt per davall del valor de mercat motivat per la previsió de la pujada del nivell de la mar; i Mercat Sant Pere Nolasc, un mercat viu, que culmina aquest dissabte 17 de juny a partir de les 10 hores amb la inauguració d’una instal·lació artística i un mercat en els voltants del mateix mercat.

Localitzat en el barri de Morvedre, el mercat de Sant Pere Nolasc és l’únic tancat actualment a València. Després d’anys de declivi, va baixar definitivament les persianes en el 2019 amb només una de les seues cinquanta parades en funcionament.

19 imatges de gran format, entre les quals es troben fotografies de l’arxiu de Francesc Jarque i dels àlbums familiars de veïnes i veïns del barri, cobriran totes les persianes baixades i permetran als visitants recordar com era passejar pel mercat en els seus anys d’activitat. Alumnes i alumnes de Batxillerat d’Arts de l’IES Benlliure, ha participat intervenint alguns dels espais del mercat amb murals.

Sobre algunes d’aquestes imatges, una sèrie de codis QR remetran a entrevistes amb antics propietaris de les parades en les quals recorden com era el seu dia a dia.

Al llarg del matí, tindrà lloc un mercat en el qual serà possible intercanviar qualsevol objecte quotidià per fruites i verdures de proximitat i temporada que, exposades al costat de les persianes, permetran que l’edifici abandonat oscil·le entre un espai expositiu i un mercat real. La selecció de productes compta amb la participació de Cistella Responsable (un dels projectes de GrowGreen), Mastika l’Horta i De Temporada. L’objectiu és tornar a recrear la bullícia, les veus i les converses de veïnes i veïns per a les quals el mercat és un punt de reunió, a més de reivindicar el producte de proximitat, el turisme sostenible, el comerç just i de km 0.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB